Technologie naší uzenářské výroby
Technologie naší uzenářské výroby
Kvalitní regionální maso
Vyrábíme vždy z nejlepšího českého masa, které je čerstvé a prověřené. Maso odebíráme z chovů JATKA Jaroslav Bareš – Ranč Lužec nad Cidlinou a Maso Jičín s.r.o. Dovážíme chlazené vepřové půlky a hovězí čtvrti, které si sami bouráme na jednotlivé části. Díky tomu zachováváme maximální čerstvost pro výrobu uzenin a masných specialit i následný prodej na našich prodejnách. Syrové maso nabízíme zákazníkům každý den čerstvé.
Kvalitní suroviny a koření
Kromě masa dbáme i na prvotřídní doplňkové suroviny. Koření odebíráme od firmy MASPOMA s.r.o., kde pečlivě hlídáme jeho kvalitu, aby měl každý náš výrobek svou charakteristickou a autentickou chuť. Většinu kořenících směsí si mícháme sami z jednodruhového koření podle rodinných norem a receptur. Inspiraci čerpáme ze starých řeznických knih i z vlastních nových receptur, které ladíme k dokonalosti podle naší chuti.
Výroba díla pro uzenářskou výrobu
Kutr
Srdcem naší výroby je kutr LASKA, ve kterém připravujeme základní dílo pro další zpracování. Slouží k jemnému mletí, sekání, mixování, emulgaci a přípravě homogenních směsí – například pro sekanou, vinnou klobásu, párky, tradiční špekáčky, paštiky nebo základ do klobás.
Masírka
Pro zlepšení chuti i struktury masa používáme vakuovou masírku Rühle MKR 130. Ta z masa odstraní vzduch a umožní, aby marináda, sůl či koření rychleji a hlouběji pronikaly do svaloviny. Výsledkem je křehčí, šťavnatější a rovnoměrně ochucené maso s menším úbytkem během tepelné úpravy a vyšší hygienickou kvalitou.
Narážení díla
K plnění uzenin využíváme vakuovou narážku REX RVF 327 – vysoce výkonný a flexibilní systém, který spolehlivě odstraňuje vzduch ze směsi a zajišťuje přesné dávkování. Tím přispívá ke stabilní kvalitě výrobků i delší trvanlivosti.
Udírny a sušárny
Uzenářské výrobky udíme v moderní automatické udírně ATMOS s vlastní inteligentní regulací. Pro docílení jemné a čisté uzené chuti používáme výhradně kvalitní, dobře vysušené bukové dřevo bez kůry. Dřevo vybíráme na stojato a zpracováváme na prvotřídní hranoly, které našim výrobkům dodávají jejich typické aroma.
Bezlepkovost
Většina našich výrobků je přirozeně bezlepková. Lepkové suroviny používáme pouze tam, kde to vyžaduje tradiční receptura, například u sekané, jaternic nebo vinné klobásy (řeznická buchta).